Wat is estate planning?

Meebewegen met vernieuwingen vergroot onze waarde als notaris. Wij lopen voorop en omarmen innovaties, zodat we onze cliënten nog beter van dienst kunnen zijn.
Waarom zou ik aan estate planning doen?
Jouw persoonlijke situatie is altijd het uitgangspunt. Hoe oud ben je? Heb je een partner? Vaak hebben mensen al afspraken gemaakt over een deel van hun vermogen in een samenlevingscontract (als je samenwoont) of in huwelijkse voorwaarden (als je gehuwd bent). Van belang is of je kinderen hebt en als die er zijn of die uit een eerdere relatie komen. Moeten alle kinderen gelijk meedelen in je vermogen? Is er ruzie? Wil je dat kleinkinderen ook wat krijgen? Om jouw persoonlijke situatie en wensen in kaart te brengen moeten er dus enorm veel vragen gesteld worden.
We moeten ook weten hoe groot je vermogen is en hoe je vermogen is opgebouwd. Als we alles in kaart hebben gebracht gaan we rekenen. Hoeveel belasting moet er worden betaald bij overlijden? We kijken ook naar schenkingen. Daarbij nemen we ook de mogelijkheid mee om “op papier” te schenken, zodat jezelf de beschikking houdt over het geld, maar een deel van je vermogen wel alvast naar je erfgenamen gaat. Bij schenken is natuurlijk van belang dat je zelf genoeg geld over houdt. Wij zeggen altijd: Kleed je niet uit voordat je naar bed gaat!
Dan geven we je een advies. Het estate planningsadvies. Naar aanleiding van dat advies is het vaak nodig aanpassingen te doen in het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden, de testamenten en de verzekeringspolissen. Als je besluit schenkingen te doen, helpen we je met het opstellen van een meerjarig schenkingsplan.
Een belangrijk onderdeel van het advies is om je duidelijkheid te geven. Het is namelijk hele lastige stof waar maar weinig over bekend is en vaak de gekste verhalen over rond gaan.
Internationale estate planning

Heb je een vraag over internationale estate planning? Wij staan je graag te woord.