IN HET KORT

Internationale Erfenis

Ben je erfgenaam van iemand met vermogen in het buitenland, een andere nationaliteit, met een buitenlandse woonplaats of buitenlands testament? Dan is er sprake van een erfenis met internationale aspecten. Bij de afwikkeling van een internationale erfenis kunnen heel wat vragen opkomen.

Hoe weet je of er een testament is en waar het laatste testament is gemaakt? Hoe bewijs je je rechten als erfgenaam? Op welke wijze kun je de erfenis aanvaarden? En tot slot, hoe zorg je ervoor dat vermogen in het buitenland op jouw naam kan worden gesteld? Wij adviseren je hier graag bij.

DE EUROPESE VERKLARING VAN ERFRECHT

Met het overlijden van je partner, familie of bekende breekt een moeilijke periode aan. Daarnaast moeten er ook praktische zaken worden geregeld. Banken en andere instellingen vragen vaak een bewijs dat iemand overleden is en dat jij erfgenaam bent of dat iemand de bevoegdheid heeft de erfenis af te wikkelen (zoals een executeur). Deze gegevens worden opgenomen in een verklaring van erfrecht.

Als je dit bewijs in het buitenland moet leveren dan kan het zijn dat je een Europese Verklaring van Erfrecht nodig hebt. Dit is een bijzondere internationale verklaring die in verschillende talen en voor verschillende Europese landen kan worden afgegeven. Wij zijn graag behulpzaam bij de afwikkeling van de internationale erfenis en kunnen de Europese Verklaring van Erfrecht afgeven.

AANVRAAGFORMULIER

Wil je advies over een internationale erfenis? Heeft de bank of een andere instelling gevraagd om een Europese Verklaring van Erfrecht? Loop je tegen praktische problemen aan?

Hieronder vind je een formulier waarin je de belangrijkste gegevens kunt invullen. Aan de hand van dit formulier nemen we binnen twee werkdagen contact met jou op met vrijblijvende informatie over hoe we je kunnen helpen, het proces en de kosten.

ONZE ARTIKELEN

Internationale erfenis

ERFBELASTING

Als er sprake is van een internationale erfenis dan is het van belang om advies in te winnen over (erf)belasting. Moet je als erfgenaam belasting betalen in Nederland en / of in het buitenland? Dat is per situatie en land verschillend en hangt af van het land waar iemand woonde ten tijde van zijn overlijden, waar het vermogen zich bevindt en waar de erfgenamen wonen.

Het is goed om je tijdig te laten informeren over de belasting die moet worden betaald over jouw erfenis. Zo kun je de aangifte (laten) verzorgen binnen de termijn die daarvoor geldt of op tijd uitstel voor het doen van aangifte aanvragen. Natuurlijk kun je hierover contact met ons opnemen zodat we met jou mee kunnen denken.

ONS TEAM

Internationale erfenis

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Notaris / mediator Familierecht en Estate Planning