GAAN JULLIE SCHEIDEN OF UIT ELKAAR?

Wat je moet regelen wanneer je samen een koophuis hebt

Ga je scheiden of uit elkaar en blijft één van jullie in jullie koophuis wonen? Dan moet dit vastgelegd worden in een akte van verdeling. Misschien vraag je je af waarom je een akte van verdeling nodig hebt. Hieronder zie je in het kort de voordelen van het opstellen van een akte van verdeling

AKTE VAN VERDELING

IN HET KORT

Wanneer jullie gaan scheiden of uit elkaar gaan dan wil je ook financieel een punt achter je relatie zetten. Jullie gemeenschappelijke bezittingen moeten verdeeld worden.
De meeste bezittingen kunnen jullie zelf verdelen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de auto, de inboedel, jullie gezamenlijke (spaar)rekeningen, enzovoorts.

Voor de verdeling van jullie gezamenlijke huis is volgens de wet een notariële akte nodig die ook wordt ingeschreven bij het kadaster. De zogenaamde “akte van verdeling”. De akte van verdeling zorgt er voor dat degene die het huis wil overnemen ook daadwerkelijk eigenaar wordt van het hele huis.

ONZE ONLINE DIENSTEN

Scheiden / uit elkaar gaan

Akte van verdeling

Akte-van-verdeling

Testament (herroeping)

Testament-herroeping

HYPOTHEEK

IN HET KORT

Wanneer er een hypotheek op jullie huis is gevestigd, zal geregeld moeten worden dat de hypotheek op één naam wordt gezet. De bank doet dit door degene die de woning verlaten heeft te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat jullie beiden aansprakelijk zijn voor de gehele hypotheekschuld (dus niet voor de helft!). Het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid wordt vastgelegd in een akte van ontslag die de bank zal opstellen. Deze akte wordt een bijlage van de akte van verdeling. Beide akten ondertekenen jullie bij de notaris.

De bank zal alleen het ontslag geven als degene die de hypotheek op naam krijgt, voldoende inkomen heeft om de rente- en/of aflossingsverplichtingen te betalen en de waarde van het huis hoog genoeg is.
Degene die in het huis blijft wonen kan de hypotheek ook geheel aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten (oversluiten). Daardoor valt de hoofdelijke aansprakelijkheid van de andere partner/echtgenoot automatisch weg. Wil je meer hierover weten? Kijk dan op onze hypotheek
pagina.

TIPS

Er zijn naast het regelen van de verdeling van het huis en de tenaamstelling van de hypotheek nog allerlei andere zaken waaraan je moet denken. Hieronder lees je een aantal tips.

Heb je nog vragen over bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant, wil je precies weten wanneer je een akte van verdeling nodig hebt of heb je andere vragen? Kijk dan op onze Veelgestelde vragen pagina.

ONS TEAM

Scheiden / uit elkaar gaan

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Paralegal Familierecht
Utrecht

Kandidaat-notaris Familierecht
Utrecht

Elles van der Pluijm

Notaris / mediator Familierecht en Estate Planning
Utrecht