HET VERSCHIL

Een bedrijfsvorm kiezen

Gefeliciteerd, je gaat je eigen bedrijf starten! Weet je nog niet goed welke bedrijfsvorm bij jou past? Op deze pagina vind je informatie over het starten van je eigen onderneming. Een keuze voor een bedrijfsvorm maak je op basis van verschillende aspecten. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we het volgende overzicht voor je gemaakt.

BEDRIJFSVORMENTEST

bedrijfsvormen-test-icon-300x300

Je gaat je bedrijf starten maar in welke vorm ga je ondernemen? Doe de bedrijfsvormentest om in 3 minuten uit te vinden in wat het beste bij jou past.

ZZP’ER / EENMANSZAAK

IN HET KORT

Wanneer je kiest voor een eenmanszaak of gaat starten als ZZP-er heb je geen notaris nodig om je bedrijf te kunnen beginnen. Je kunt dan vrij snel je eigen onderneming starten.
Er zijn dan nog wel een aantal dingen die je moet regelen, voordat je kunt beginnen.

Om je te helpen hebben we hiernaast de stappen voor je op een rij gezet.

  • Schrijf je bedrijf in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Let op: doe dit uiterlijk 1 week nadat je start met je bedrijf. De Kamer van Koophandel geeft je gegevens door aan de Belastingdienst, zodat je een BTW-nummer ontvangt.
  • Een VAR-verklaring aanvragen is niet meer nodig. Je kunt een modelovereenkomst opstellen, kijk hier voor bij de Belastingdienst.
  • Zorg ervoor dat je je administratie goed inricht.

FISCAAL

Belastingen

Heb je een eenmanszaak, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst. Wanneer je in het begin relatief weinig winst verwacht te maken, is het fiscaal gezien voordeliger om een eenmanszaak te hebben. Je hebt dan vaak recht op belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Starters mogen extra startersaftrek toepassen. Meer hierover kun je lezen op de site van de Belastingdienst.

Geen scheiding tussen zakelijk- en privévermogen

Als je een eenmanszaak hebt, is –juridisch gezien- je ondernemingsvermogen niet gescheiden van je privévermogen. Dat betekent dat je zakelijke schulden met je privévermogen moet betalen als de onderneming niet goed loopt. Dit is voor veel ondernemers een reden om een BV te starten.

Partner beschermen tegen zakelijk risico’s

De aansprakelijkheid voor zakelijke schulden heeft niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor je partner. Lees op onze pagina over samenwonen en trouwen waar je op moet letten.

DE BV

IN HET KORT

In 2012 is er nieuwe wetgeving gemaakt voor BV’s, waardoor het veel makkelijker is om een BV op te richten. Je kunt al met een aandelenkapitaal van één eurocent een BV oprichten. Verder kun je bijvoorbeeld aandelen zonder stemrecht of aandelen zonder winstrecht in de statuten opnemen.

Als je de enige aandeelhouder en de enige bestuurder bent in jouw BV, dan is het meestal niet nodig om ingewikkelde regelingen op te nemen in de statuten. Je kunt dan een eenvoudige BV oprichten.

FISCAAL

Belastingen

Bij een BV betaalt de BV vennootschapsbelasting en dividendbelasting (belasting over de winst). De directeur-grootaandeelhouder betaalt loonbelasting over zijn salaris/managementvergoeding. Wanneer je verwacht hogere winsten te maken, dan is de heffing in de vennootschapsbelasting gunstigere dan in de inkomstenbelasting. Bij een hoge winst merk je namelijk niet meer zoveel van de aftrekmogelijkheden in de inkomstenbelasting.

Scheiding tussen zakelijk- en privévermogen

Doordat je onderneming in de BV zit, is er een scheiding tussen je zakelijke en privé vermogen. Je bent dan in principe privé niet aansprakelijk voor de schulden van je BV.

Partner beschermen tegen zakelijk risico’s

Bij een BV is je partner niet aansprakelijk voor de zakelijke risico’s van je BV.

TIPS VOOR STARTERS

  • De Utrechtse Ondernemers Academie stimuleert (startende) ondernemers in de regio Utrecht. Ze organiseert diverse cursussen, masterclasses en workshops. Wij zijn partner van de UOA en geven workshops aan ondernemers die deelnemen aan de UOA. Kijk op hun site voor meer info.
  • De Kamer van Koophandel organiseert regelmatig bijeenkomsten en webinars over het starten van een eigen onderneming. Kijk hier voor de data en locaties.

ONS TEAM

Bedrijf starten

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Dido Wolvius

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht
Utrecht

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht
Utrecht

Juridisch medewerker Ondernemingsrecht
Utrecht

Merel Priester kandidaat notaris familierecht ondernemersrecht

Kandidaat-notaris Familierecht en Ondernemingsrecht
Amsterdam

Natalie Marugg

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht
Utrecht