
Het recht dat van toepassing is op jullie huwelijk geeft aan welk stelsel wordt toegepast. Dit is onder andere van belang voor de vraag welke bezittingen en schulden van jullie gemeenschappelijk zijn en wat privé is. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je onder het Nederlandse recht valt wanneer het huwelijk internationale aspecten heeft.
Het toepasselijk recht kan worden bepaald aan de hand van de verschillende internationale regels die Nederland kent. Het kan zijn dat in een ander land andere regels worden gebruikt om het toepasselijk recht te bepalen. Hieronder volgt een korte samenvatting van enkele Nederlandse regels om het toepasselijke recht te bepalen.
Huwelijk of rechtskeuze op of na 29 januari 2019
Voor huwelijken gesloten op of na 29 januari 2019, of als jullie een rechtskeuze hebben gemaakt op of na die datum geldt de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening.
Het toepasselijk recht kan worden bepaald door:
- de rechtskeuze in de huwelijkse voorwaarden;
- bij het ontbreken van een rechtskeuze:
-
- a. de eerste gewone gemeenschappelijke verblijfplaats na trouwen, of bij ontbreken daarvan;
- b. de gemeenschappelijke nationaliteit op het moment van trouwen, of bij ontbreken daarvan;
- c. het land waarmee de echtgenoten de nauwste band hebben.
-
De regels van de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening worden gevolgd door een groot aantal lidstaten van de Europese Unie.
“De gewone gemeenschappelijke verblijfplaats is een begrip uit de Europese Verordening. Hierbij is van belang waar jullie als eerste na het trouwen binnen en voor een bepaalde periode samen gingen wonen. Het vaststellen daarvan kan ingewikkeld zijn, wij adviseren jullie hier graag over.”
Huwelijk gesloten vóór 29 januari 2019
Zijn jullie getrouwd vóór 29 januari 2019 en hebben jullie na deze datum ook geen rechtskeuze uitgebracht dan gelden er andere regels.
Deze regels zijn afhankelijk van de huwelijksdatum. Voor huwelijken gesloten na 1 september 1992 en vóór 29 januari 2019 geldt het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978.
Het toepasselijk recht kan worden bepaald door:
- de rechtskeuze in de huwelijkse voorwaarden;
- bij het ontbreken van een rechtskeuze: de eerste gewone gemeenschappelijke verblijfplaats na trouwen;
- het land waarmee de echtgenoten de nauwste band hebben.
Op punt 2 bestaan echter weer uitzonderingen als de echtgenoten een gemeenschappelijke nationaliteit hebben, waarbij van belang is van welk land deze gemeenschappelijke nationaliteit is.
Op huwelijken gesloten voor 1 september 1992 zijn andere regels van toepassing die in dit blog niet worden toegelicht. Heb je daar vragen over, neem dan contact met mij op.




Automatische wijziging
Voor huwelijken die vallen onder de Europese verordening geldt dat het toepasselijk recht niet automatisch wijzigt. Dit is een verandering ten opzichte van het verdrag dat een ‘wagonstelsel’ kende. Dit wagonstelsel houdt in dat het toepasselijke recht kan wijzigen wanneer de echtgenoten geen rechtskeuze hebben uitgebracht én meer dan tien jaar hun gewone verblijfplaats in een ander land hebben.
Conclusie
Het vaststellen van het toepasselijke recht op het huwelijk is niet eenvoudig als er internationale aspecten zijn. Wel is dit van belang om onder meer vast te kunnen stellen wat van wie is. Onduidelijkheid over het toepasselijke recht kan voor een groot deel worden voorkomen door het uitbrengen van een rechtskeuze. Graag adviseer ik je over de mogelijkheden, neem daarvoor contact met mij op.