Heb je kinderen en nog een oud testament waarin alleen je partner staat genoemd?
Als je in een oud testament alleen je partner tot je erfgenaam hebt benoemd en jullie daarna kinderen hebben gekregen, dan kan het nodig zijn om je testament aan te passen. Hieronder geef ik je een aantal redenen om je testament aan te passen.
Je kinderen ook tot erfgenamen benoemen
Als je in je oude testament de kinderen nog niet hebt benoemd, erven zij niet automatisch. Als je wilt dat niet alleen je partner, maar ook je kinderen van je erven, zul je hiervoor je oude testament moeten aanpassen.
De langstlevende beschermen
Kinderen hebben wel altijd recht op een minimaal geldbedrag uit de erfenis van hun ouders, dit heet de legitieme portie. Als je in je oude testament niets hebt gezegd over deze legitieme portie kunnen de kinderen deze legitieme portie direct na je overlijden opeisen. De legitieme portie is een geldbedrag dat ook echt uitgekeerd moet worden. Het kan zijn dat in je testament staat dat dit nog niet hoeft totdat je partner ook is overleden, maar dit staat niet in alle testamenten. Als dit niet in je testament staat kan het dus zijn dat je partner na jouw overlijden opeens grote geldbedragen aan de kinderen moet betalen. Als je dit wilt voorkomen, moet je je testament aanpassen.
Een voogd benoemen
Stel er gebeurt iets met jou en je partner, maar jullie hebben hiervoor niets geregeld, wat gebeurt er dan met de kinderen? Dan zal de rechter een voogd benoemen. Vaak is dit iemand in de familie, maar dat hoeft niet. Jullie kunnen in een testament ook zelf al een voogd aanwijzen. Daardoor heb je zelf invloed op wie de zorg voor de kinderen op zich zal nemen.
Een bewindvoerder aanwijzen
Ook kun je in een (nieuw) testament een bewindvoerder aanwijzen. Een bewindvoerder is iemand die met de kinderen meekijkt met de besteding van de erfenis. Dit kan dezelfde persoon zijn als de voogd, maar dat hoeft niet. Daarnaast duurt de voogdij altijd maximaal totdat de kinderen 18 zijn. Hoe lang een bewind duurt kun je zelf bepalen. Dus door een bewindvoerder aan te wijzen, kun je regelen dat de kinderen niet gelijk na hun 18e verjaardag zelf kunnen beslissen over wat ze doen met de erfenis. De bewindvoerder zal dan met ze meekijken, waardoor ze de erfenis bijvoorbeeld wel kunnen besteden aan hun studie, maar niet aan de aanschaf van een dure sportauto.
Vervolg
Wil je meer weten over het opstellen van een nieuw testament of heb je vragen over de werking van je oude testament? Neem dan contact op met ons team familierecht. Wij helpen je graag!
Online regelen
Je kunt bij ons je testamenten makkelijk en snel online regelen. Klik hier voor de online akte.
Interessant om te lezen dat kinderen niet automatisch erfgenaam zijn. Het lijkt mij belangrijk om bij elke grote verandering je testament aan te passen. Zo voorkom je dat je nabestaanden voor vervelende zaken komen te staan.