Een derdengeldenrekening
Wat is dat?
6 augustus 2020
Mocht je gebruik maken van de diensten van een notaris dan hoor je vaak de term: derdengeldenrekening. Dit wordt ook wel een kwaliteitsrekening of derdenrekening genoemd. Maar wat is dat nu precies voor een rekening? Hieronder volgen enkele kenmerken van de notariële derdengeldenrekening en leggen wij je uit waar deze voor dient.
Wat is een derdengeldenrekening?
Een derdengeldenrekening is een bankrekening van een notariskantoor die bestemd is voor betalingen van gelden die niet aan de notaris moeten gaan toebehoren. Op deze bankrekening staat het geld dat derden aan de notaris hebben toevertrouwd. De notaris beheert deze gelden slechts, het geld valt dus niet in het vermogen van de notaris. Notarissen zijn wettelijk verplicht een derdengeldenrekening aan te houden.
Het geld blijft afgescheiden van het kantoorvermogen
De derdengeldenrekening zorgt er dus voor dat de daarop gestorte gelden afgescheiden blijven van het kantoorvermogen van de notaris. Hierdoor vallen deze gelden niet in een eventueel faillissement van de notaris en zijn deze beschermd tegen oneigenlijk gebruik. De derdengeldenrekening is in beheer bij een aparte stichting, de stichting derdengelden van het betreffende notariskantoor. De notaris moet er voor zorgen dat zijn bedrijfsresultaat, veelal bestaande uit honorarium voor zijn werkzaamheden, op een andere bankrekening wordt gestort.
“De notaris mag niet als bank fungeren.”
Waar mag een derdengeldrekening voor worden gebruikt?
Volgens de wet mag de derdengeldenrekening alleen worden gebruikt voor geldverkeer waarbij de notaris direct betrokken is. Denk bijvoorbeeld aan de overdracht van een woning. De koper van de woning dient de koopprijs te storten op de derdengeldenrekening van de notaris, die het geld vervolgens houdt voor de koper. Nadat de overdracht van de woning succesvol heeft plaatsgevonden, houdt de notaris het geld voor de verkoper. Dit betekent dat de notaris alleen maar in specifieke gevallen geld op de derdengeldenrekening mag houden. In andere gevallen mag de notaris geen geld op zijn derdengeldenrekening ontvangen. De notaris mag niet als bank fungeren. Dit is één van de redenen waarom je niet zomaar voor het einde van het jaar alvast de (nog) niet verschuldigde waarborgsom of koopprijs (of een gedeelte daarvan) kunt overboeken naar de derdengeldenrekening om zo je box 3 vermogen te verlagen. Lees ook de blog over vermogensbeheer.
Strakke regels
In het kader van de bestrijding van malafide praktijken is het belangrijk dat de geldstromen transparant zijn. Strakkere regels voor het uitbetalen van gelden vanuit de derdenrekening zorgen voor duidelijkheid in de geldstromen van en naar het notariskantoor. De notaris mag in principe alleen geld overmaken naar een bankrekening op naam van diegene die recht heeft op betaling, zoals bijvoorbeeld een koper, verkoper of een bank. Er zijn enkele uitzonderingen op deze hoofdregel. Het betreft dan betalingen die in nauw verband staan met de transactie zelf en waarvan het bestaan ook eenvoudig te controleren is.
Uitzonderingen
Wat de uitzonderingen betreft kan er worden gedacht aan de situatie dat de notaris geld uitbetaalt aan een andere notaris in verband met een samenhangende transactie. Het betreffende honorarium van een derde die bij de akte is betrokken (bijvoorbeeld een makelaar, hypotheekbemiddelaar, tolk, taxateur, advocaat etc.) kan worden uitbetaald aan die betreffende derde. Het is ook toegestaan dat de notaris andere schulden dan de hypothecaire geldlening aflost, indien deze aflossing door de bank als voorwaarde wordt gesteld voor het ondertekenen van de akte.
Is z’n derdengelden rekening verplicht zich in te schrijven bij de kamer van koophandel?
Beste Judith,
Dank voor je bericht. De derdengeldenrekening is in beheer bij een aparte stichting.
Elke stichting moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
De stichting die de derdengeldenrekening beheert staat dus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Moet een notaris checken of degene die geld overmaakt naar een derdenrekening daarvoor bevoegd is ..dus is degene getrouwd, is de handtekening van de echtgenote ook noodzakelijk. Is dit ook een taak van de notaris en wat als dit verzuimt is? Is de transactie rechtsgeldig? Kan de notaris aansprakelijk worden gesteld?
Beste Anna,
Bedankt voor jouw reactie. Ik begrijp dat je veel vragen hebt. Aangezien jouw vragen niet direct betrekking hebben op de blog, wil ik je vragen om contact op te nemen met onze collega’s van Team Vastgoed.