De maatregelen op het gebied van de bedrijfsopvolgingsregeling
4 mei 2023
De Minister van Financiën heeft plannen aangekondigd die betrekking hebben op de aanpassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (“BOR”). In deze blog zullen wij de belangrijkste maatregelen die zijn aangekondigd en betrekking hebben op de BOR faciliteiten behandelen.
Familiebedrijf overdragen aan de volgende generatie? Wacht niet langer!
De plannen zijn door de Minister van Financiën gepubliceerd in de Voorjaarsnota 2023. Uit de Voorjaarsnota en de houding van de Tweede Kamer wordt weer duidelijk dat de BOR op korte termijn daadwerkelijk versoberd zal worden. Overweegt jij om je familiebedrijf over te dragen aan de volgende generatie? Wacht dan niet langer, wij helpen je samen met je fiscalist graag verder om nog optimaal gebruik te maken van de BOR faciliteiten die op dit moment gelden.
Traject en achtergrond
Het is inmiddels algemeen bekend dat de Tweede Kamer al een tijd zoekende is naar manieren om de huidige faciliteiten voor de BOR te versoberen. De Tweede Kamer heeft een onderzoek ingesteld naar de huidige BOR faciliteiten en zal hier eind juni 2023 nader over geïnformeerd worden. In de Voorjaarsnota zijn al een aantal maatregelen gepubliceerd. De Voorjaarsnota geeft alleen de voornemens van het kabinet aan. Voordat de gepubliceerde voornemens daadwerkelijk wet worden moet uiteraard eerst het parlementaire traject gevolgd worden.
De maatregelen die in de Voorjaarsnota zijn gepubliceerd zullen naar verwachting voor het grootste deel in 2025 in gaan.
Aangekondigde maatregelen
Op het gebied van de BOR faciliteiten zijn in de Voorjaarsnota de volgende wijzigingen aangekondigd:
- Verlaging vrijstellingspercentage voor de erf-en schenkbelasting van 83% naar 70% (boven 1,5 mln euro ondernemingsvermogen)
De vrijstelling in de BOR wordt vanaf 2025 100% van de going concern waarde van de onderneming tot 1,5 miljoen euro (nu: 1,2 miljoen euro) en 70% (nu: 83%) over het meerdere aan ondernemingsvermogen. - Afschaffing van de 5% doelmatigheidsmarge
Deze doelmatigheidsmarge houdt in dat bij BV’s beleggingsvermogen tot 5% van het ondernemingsvermogen wordt aangemerkt als ondernemingsvermogen. - Keuzevermogen alleen ondernemingsvermogen voor zover ook in de onderneming gebruikt
Deze maatregel houdt in dat bedrijfsmiddelen die gemengd worden gebruikt slechts kwalificeren voor de BOR voor zover ze daadwerkelijk binnen de onderneming worden gebruikt. - Alleen BOR voor reguliere aandelen met een minimaal belang van 5%
De maatregel houdt in dat niet langer elk aanmerkelijk belang – hoe beperkt ook – in aanmerking komt voor de BOR, maar de toegang wordt beperkt tot reguliere aandelen met een belang van 5% die volledig meedelen in de winstgerechtigdheid en de liquidatieopbrengst. De BOR blijft gelden voor preferente aandelen die in het kader van een gefaseerde bedrijfsopvolging zijn uitgegeven en de verwateringsregeling blijft bestaan. - Versoepelen van de bezits- en voortzettingseis, afschaffing dienstbetrekkingseis
De bezitseis en voortzettingseis bij de BOR kunnen in bepaalde situaties op gespannen voet staan met de bedrijfseconomische dynamiek, zoals wijziging in de activiteiten of herstructurering. Daarom wordt voorgesteld te komen met een wetsaanpassing (of aanpassing lagere regelgeving) die een aantal van deze knelpunten wegneemt. Ook wordt de dienstbetrekkingseis in de BOR afgeschaft.
Ten slotte wordt oneigenlijk gebruik aangepakt. In de Voorjaarsnota is als voorbeeld genoemd als in zicht van overlijden grote vermogens worden omgezet in ondernemingsvermogen, zonder dat er sprake is van reële bedrijfsoverdracht (rollatorinvesteringen). Dit wordt mogelijk aangepakt door een langere bezits- en voortzettingstermijn vanaf hoge leeftijd en een antimisbruikbepaling.
Benieuwd naar de Voorjaarsnota 2023? Deze kun je hier vinden.
Contact
Heb je vragen over deze blog of over bedrijfsopvolging in het algemeen? Neem dan gerust contact op met ons op. We helpen je graag verder.