In 2006 hebben een man en een vrouw ongehuwd samengewoond in het huis van de man. De man was de enige eigenaar van de woning, maar de vrouw heeft bij het afsluiten van een hypotheek als mede-schuldenaar meegetekend. De relatie is twaalf jaar geleden geëindigd, maar de vrouw is hoofdelijk aansprakelijk gebleven voor deze hypotheekschuld.
Die situatie leidde tot problemen bij de vrouw en heeft tot een gerechtelijke procedure geleid.
Hypotheekverplichting
De vrouw heeft in 2016 aan de man gevraagd om mee te werken aan haar ontslag uit de hypotheekverplichting. De man heeft toen aangegeven wel mee te willen werken aan het overnemen van de hypotheekverplichtingen, maar dat dit niet mogelijk bleek te zijn. Hij wilde zijn woning niet verkopen. De vrouw is vervolgens naar de rechter gestapt.
Verschillende belangen
Volgens de rechtbank is inbreuk op iemands eigendomsrecht alleen onder bijzondere omstandigheden gerechtvaardigd. Daarnaast moeten de partijen zich elkaars belangen realiseren. Het belang van de man – het handhaven van de bestaande toestand – staat tegenover het belang van de vrouw. Als gevolg van de hoofdelijke verbondenheid voor de hypotheekschuld van haar ex, heeft de vrouw (ondanks een toereikend inkomen) zelf geen hypotheek kunnen verkrijgen voor de aankoop van een woning. Ze is daardoor afhankelijk geweest van tijdelijke leningen van haar familie.
Het is volgens de rechtbank niet onredelijk dat er een einde komt aan deze situatie. De woningmarkt is nu gunstig, waardoor verwacht wordt dat de man na verkoop en aflossing van de hypotheek een bedrag zal overhouden. Dit zou hij kunnen gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.
Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de vrouw een financieel risico loopt. Het kan zich voordoen dat de man, die een eigen bedrijf heeft, op enig moment niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. In dat geval kan de bank zich wenden tot de vrouw. De hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheekschuld houdt namelijk in dat de vrouw voor de verplichtingen van de hele hypotheekschuld kan worden aangesproken, ondanks dat de man ook aansprakelijk is.
Onaanvaardbare situatie
Het is volgens de rechtbank Rotterdam in dit geval onaanvaardbaar om de situatie te laten voortduren. Daarom heeft de rechtbank geoordeeld dat de man er alles aan moet doen om zijn ex zo snel mogelijk te bevrijden van haar hypotheekverplichtingen, desnoods door zijn woning te verkopen. Het belang van de vrouw om de hoofdelijke verbondenheid voor de hypotheek te beëindigen weegt zwaarder dan het belang van de man om de huidige situatie te handhaven.
Het is dus belangrijk om in een dergelijke situatie met je (ex)partner goede afspraken te maken.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan contact met mij op!
Bron: Notamail 12 juni 2019, SDU