Als ouder wil je graag het beste voor je kinderen regelen, zeker voor het geval je er zelf niet meer bent. Door het benoemen van een voogd kun jij als ouder bepalen wie na jouw overlijden voor je kinderen gaat zorgen.
Wat is voogdij?
Als ouder kun jij een persoon aanwijzen die jij met de zorg over je kinderen vertrouwt. Deze aangewezen persoon zal dan voor je kinderen zorgen als jij er niet meer bent. Dit heet een voogd. De voogd neemt op dat moment de taak van de ouder(s) over. Dit houdt in dat de voogd zorgt voor de dagelijkse opvoeding en verzorging van je kinderen. Daarnaast beheert de voogd ook de financiën. De taak van de voogd eindigt wanneer je kinderen 18 jaar worden.
Wat als er geen voogd is aangewezen?
Als je geen voogd hebt aangewezen bepaalt de rechter wie de zorg van je kinderen op zich zal nemen. De rechter zal dan je naaste familieleden uitnodigen en vragen naar hun mening wie de voogd over de kinderen moet worden. Je kinderen kunnen, als ze al wat ouder zijn, ook hun eigen mening aan de rechter geven. De rechter zal naar aanleiding van deze gesprekken bepalen wie er tot voogd benoemd wordt.
Voogd benoemen in je testament
Als je niet afhankelijk wil zijn van een rechterlijke beslissing kan je in je testament een voogd benoemen. Dit hoeft geen familielid te zijn maar dit mag bijvoorbeeld ook een goede vriendin zijn. De rechter volgt deze voogdbenoeming tenzij dit niet in het belang van je kind zou zijn (bijvoorbeeld omdat de voogd intussen is verhuisd naar het buitenland).
Wanneer jouw (ex-)partner ook het gezag heeft over de kinderen zal hij of zij eerst de volledige zorg van de kinderen op zich nemen.
Als je geen voogd hebt aangewezen bepaalt de rechter wie de zorg van je kinderen op zich zal nemen.
Bewindvoerder
De taak van de voogd eindigt wanneer je kinderen 18 jaar worden. Vanaf hun 18e verjaardag moeten je kinderen hun eigen financiën beheren. Dit is inclusief de erfenis die je kinderen van jou hebben ontvangen. Het kan zijn dat je twijfelt of je kinderen op de leeftijd van 18 jaar in staat zijn om goed met dit geld om te gaan. In dat geval kan je naast een voogd ook een bewindvoerder in je testament benoemen. Een bewindvoerder beheert jouw erfenis voor de kinderen. In je testament bepaal je dat de erfenis pas beschikbaar wordt voor je kinderen als ze wat ouder zijn (bijvoorbeeld 21 of 23 jaar). Je kunt ervoor kiezen dat de voogd ook de bewindvoerder is maar je kunt ook iemand anders aanwijzen.
Voogd benoemen met je DigiD
Wist je dat je ook online een voogd kan benoemen? Dit kan via de website van de rechtbank. Het online registreren van een voogd is gratis. De rechter zal altijd de laatste benoeming van een voogd volgen, of dit nu in een testament of online is geregistreerd. Lees hier meer over in de blog van Sarah.
Het benoemen van een bewindvoerder kan niet online. Dit moet je dus in een testament regelen.
Voor het vastleggen van de voogdij en het bewind hebben wij twee online diensten. Klik hier voor het benoemen van een voogd en bewindvoerder door één ouder, en klik hier voor het benoemen van een voogd en bewindvoerder door beide ouders.
Heb je al wel een testament, maar zijn je kinderen daar nog niet in genoemd? Lees dan deze blog van Marloes.
Heb je vragen?
Heb je nog vragen over voogdij of bewind? Neem dan gerust contact met mij op.