SAMENWERKINGSVORM KIEZEN

Als je gaat samenwerken met een of meer andere ondernemers, is het belangrijk om de juiste samenwerkingsvorm te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld samenwerken in een BV, een vof, een maatschap of een coöperatie. Het is ook belangrijk om afspraken met de andere ondernemers te maken, zodat je tijdens de samenwerking, maar ook daarna, niet voor verrassingen komt te staan.

We helpen je graag met de keuze van je samenwerkingsvorm en om deze afspraken goed vast te leggen. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we het volgende overzicht voor je gemaakt.

DE VERSCHILLEN

Verschillen in bedrijfsvorm

  • Notaris nodig voor starten?
  • Inschrijving KvK?
  • Aansprakelijk met je privévermogen?
  • Personeel mogelijk?
  • Startersaftrek inkomstenbelasting?
  • Aandelenkapitaal nodig?

BV

VOF

Maatschap

Coöperatie

DE BV

In 2012 is er nieuwe wetgeving gemaakt voor BV’s, waardoor het veel makkelijker is om een BV op te richten (flex-BV). Je kunt al met een aandelenkapitaal van één eurocent een BV oprichten. Verder kun je bijvoorbeeld aandelen zonder stemrecht of aandelen zonder winstrecht in de statuten opnemen. Een BV kan door één persoon of meerdere personen worden opgericht.

Als een eenvoudige BV in jullie situatie volstaat, dan kun je deze BV snel en voor een aantrekkelijk tarief via onze H&S online dienst oprichten. Hebben jullie in verband met onderlinge afspraken wat ingewikkelder statuten nodig of wil je persoonlijk contact, dan helpen wij je graag.

FISCAAL

De BV

ONLINE BV OPRICHTEN

DE VOF

IN HET KORT

Met een Vennootschap Onder Firma (VOF) werk je samen met één of meerdere partners (vennoten) in een bedrijf. De vennoten kunnen privépersonen zijn, maar bijvoorbeeld ook BV’s. Alle vennoten brengen iets in in de vof: geld, goederen of arbeid. Wanneer je kiest voor een VOF ben je niet verplicht om naar de notaris te gaan. Je kunt dan vrij snel met ondernemen starten. Er zijn nog wel een aantal dingen die je moet regelen voordat je kunt beginnen. Om je te helpen hebben we hieronder de stappen voor je op een rij gezet:

  • Het is verstandig om de afspraken tussen de vennoten vast te leggen in een vennootschapscontract, wij kunnen je hierbij adviseren en een contract voor je opstellen. Wij hebben een checklist hiervoor samengesteld, je kunt deze downloaden.
  • Schrijf je VOF in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Let op: doe dit uiterlijk 1 week nadat je start met je bedrijf. De Kamer van Koophandel geeft je gegevens door aan de Belastingdienst, zodat je een BTW-nummer ontvangt.
  • Zorg ervoor dat je je administratie goed inricht. 

FISCAAL

De VOF

DE COÖPERATIE

IN HET KORT

Een coöperatie is een speciale vorm van de vereniging, de coöperatie heeft een bestuur en leden. De samenwerkende ondernemers zijn dus de leden van de coöperatie.

De leden kunnen zzp’ers zijn, maar ook bijvoorbeeld BV’s. Meer hierover lees je in het blog ‘Samenwerking in een coöperatie’

FISCAAL

De Coöperatie

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST

IN HET KORT

Als jullie je onderneming in een BV starten, dan is het aan te raden om naast de statuten ook een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. In de aandeelhoudersovereenkomst kun je afspraken opnemen rondom de besluitvorming, de samenwerking en het einde van de samenwerking.

Een aandeelhoudersovereenkomst is, in tegenstelling tot de statuten, niet openbaar en aan te passen zonder tussenkomst van de notaris. Wij adviseren je graag bij het opstellen van deze overeenkomst.

ONS TEAM

Samenwerkingsvormen

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Dido Wolvius

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht
Utrecht

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht
Utrecht

Notaris Ondernemingsrecht
Utrecht

Notaris Ondernemingsrecht
Utrecht

Natalie Marugg

Kandidaat-notaris Ondernemingsrecht
Utrecht