Wat betekent geruisloos doorschuiven?
Als je met je bedrijf stopt of je onderneming overdraagt, moet je normaal gesproken fiscaal afrekenen over de stakingswinst. Dit geldt bij overdracht tijdens leven, maar ook als de ondernemer overlijdt. De stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de daadwerkelijke waarde, dus inclusief fiscale en stille reserves. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming in gevaar komt door deze fiscale afrekening is er een doorschuiffaciliteit voor de Inkomstenbelasting in het leven geroepen, waar je als ondernemer of als erfgenamen van de ondernemer gebruik van kunt maken.
Zoals de naam het al zegt: je schuift de claim naar voren en je hoeft niet op het moment van staken van de onderneming af te rekenen.
In deze blog leggen we uit wanneer je gebruik kunt maken van deze doorschuiffaciliteit in de Inkomstenbelasting.
Voorwaarden
De voorwaarden voor de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting zijn:
- De doorschuifregeling geldt voor de eenmanszaak, een VOF, CV of maatschap maar ook voor aandelen die vererven in een BV of NV. Bij een BV of NV heet het dan geen stakingswinst, maar aanmerkelijk belangheffing (box 2).
- Het moet steeds gaan om een materiële onderneming, dus waarin daadwerkelijk ondernemingsactiviteiten plaatsvinden. Alleen beleggen is dus niet voldoende!
De vraag of het exploiteren van onroerend goed als ondernemingsactiviteit voldoet is op dit moment zeer actueel en hier zijn recent diverse rechterlijke uitspraken over geweest. Laat je hierover goed voorlichten! - Als ondernemer kan je je bedrijf geruisloos doorschuiven aan een mede-ondernemer/mede-aandeelhouder die tenminste gedurende drie jaar als mede-ondernemer of als werknemer in de onderneming heeft gewerkt. Echter bij overlijden, ziekte en arbeidsongeschiktheid en enkele andere omstandigheden geldt de termijn van drie jaar niet en is de doorschuiffaciliteit direct van toepassing.
- De overnemer moet de onderneming voorzetten gedurende een bepaalde periode; hij of zij mag de onderneming/de aandelen dus niet direct (door)verkopen.
Hoe werkt het?
Als je gebruik wilt maken van de doorschuiffaciliteit dan moet je hiervoor expliciet een verzoek indienen bij de Belastingdienst.
Waarop letten?
De doorschuifregeling vraagt om specialistische kennis. Behalve de voorwaarden die zijn genoemd zijn ook nog van invloed:
- Is de ondernemer die overlijdt/overdraagt in algehele gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden? En wat staat er in die huwelijkse voorwaarden?
- Is er sprake van onroerend goed dat aan de onderneming ‘ter beschikking is gesteld’? Onder voorwaarden kan de waarde daarvan ook onder de faciliteit vallen.
- Als het gaat om aandelen: is er sprake van de zogenaamde meetrek-regeling? Dit kan de faciliteit namelijk dwarsbomen.
Ook bij preferente aandelen spelen aanvullende eisen.
En niet onbelangrijk: het is niet altijd verstandig om gebruik te maken van de doorschuifregeling. Als er bijvoorbeeld nog een verliesverrekening open staat dan kan het voordeliger zijn om wel af te rekenen. Daarnaast kan de doorschuifregeling invloed hebben op de mogelijkheden om een oudedagsreserve op te bouwen.
Tot slot
Ook in de Successiewet bestaat een vergelijkbare regeling, de zogenaamde BOR (Bedrijfsopvolgingsregeling) en bij schenken of erven van de onderneming spelen beide faciliteiten vaak naast elkaar.
Des te meer reden om je goed te laten adviseren over toepassing van deze faciliteiten en hoe daarop voor te sorteren!